Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), Coalitia O Singura Voce pentru Dizabilitate și Fanfara PR au organizat, marți, 10 decembrie 2013, sub egida preşedinţiei Camerei Deputaţilor la Palatul Parlamentului, Evenimentul ”Dar de sarbatoare pentru copiii cu dizabilitați – Șansa la NORMALITATE”.
HAR, membra a Coalitiei, a acordat asistenta in relatia cu Parlamentul fiind mandatata in baza mandatului pe activitatile de lobby.
Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Internaționale a Dizabilității și a sărbătorilor de iarnă și a reprezentat punctul terminus al angajamentului Coaliției OSVD. În cadrul evenimentui a fost prezentat deputaților prezenți, propunerea de act normativ privind drepturile copiilor cu dizabilități, elaborată la nivelul societății civile.
În luna martie a acestui an, Coaliția O Singura Voce pentru Dizabilitate (OSVD) și-a asumat în fața Președintelui Camerei Deputaților că CEDCD și Coaliția OSVD vor realiza proiectului de lege privind protecția și promovarea drepturilor copiilor cu dizabilități.
Scopul acestui act normativ este de a diminua numărul de asistați social prin investiția în servicii de intervenție.
În egală măsură, s-au luat în considerație limitele bugetare și pauperitatea contextului economic, fapt pentru care proiectul propune, pe de o parte o implementare etapizată a prevederilor sale, iar pe de altă parte crearea noilor pârghii și mecanisme instituționale prin redistribuirea resurselor existente în principal și prin stabilirea de norme care se încadrează în mecanismele europene de finanțare.
Demersul de redactare a proiectului de act normativ de către juriștii CEDCD a debutat la începutul anului 2013 și a presupus mai multe faze: documentare, consultare, dezbatere tehnică, informare beneficiari și promovare. Până în prezent au fost organizate:
- 6 seminarii regionale (Prahova, Buzău, Piatra Neamț, Constanța, Hunedoara, Cluj) de consultare a beneficiarilor finali indirecți (peste 1000 de părinți ai copiilor cu dizabilități) și a reprezentanților autorităților locale,
- 12 grupuri de lucru interne,
- 4 grupuri de lucru cu specialiști de profil: medici, psihologi, psihoterapeuți, psihopedagogi, profesori și învățători,
- ampla campanie de advocacy si comunicare (spot campanie – click aici )
Demersul de elaborare și propunere a unui act normativ privind drepturile copiilor cu dizabilități, armonizat cu instrumentele internaționale în vigoare și adaptat realităților sociale din România, reprezintă voința unei ample coaliții a societății civile cu mandat pe dizabilitate, alcătuită din peste 50 de organizatii din 24 de județe ale țării, precum și voința a peste 30.000 de cetățeni ai României, care doresc o schimbare de substanță în viața copiilor cu dizabilități.