ENGIE Romania, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” şi Asociaţia Hands Across România, a lansat anul acesta primul program de învățământ profesional dual cu specific energetic din municipiul Bucureşti, „ENERGIE PENTRU MESERIA MEA”.
Grupul ENGIE Romania, prin companiile sale Distrigaz Sud Retele S.R.L. şi ENGIE Servicii S.R.L., a luat iniţiativa înfiinţării a două clase 56 de locuri) cu calificarea „Instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze” în sistem de învaţământ profesional dual, începând cu anul şcolar 2018-2019.
Programul a fost adus la cunostinţă copiilor şi familiilor acestora printr-o amplă campanie de informare constând în sesiuni şi materiale de informare dedicate, care s-a derulat în 73 de școli din municipiul București şi 83 de școli din zonele rurale și orașe mici ale județelor Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Prahova, Ialomița și Giurgiu. În cadrul celor 230 de sesiuni de informare, avantajele învățământului profesional dual au ajuns la peste 5.000 de copii și 2500 părinți. Dintre aceștia, 650 de elevi au fost interesați de program, completând un formular de preînscriere, 112 elevi depunând dosarul pentru înscrierea la colegiu.
Având în vedere că numărul elevilor înscriși în perioada 15-19 iunie a depăşit cele 56 de locuri disponibile, s-a recurs la organizarea unui proces de selecție la care s-au prezentat 110 elevi și care a constat în:
• Interviu și test scris la disciplina Educație Tehnologică;
• Media claselor V-VIII și nota evaluare națională, conform Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul dual.
Au fost admiși 52 de băieți și 4 fete, cu precizarea că toți acești elevi au susținut, în prealabil, și examenul de evaluare națională, deși nu era obligatoriu, primul loc fiind ocupat de o elevă, cu nota 7,66.
În ceea ce privește proveniența elevilor, 20 de elevi sunt din București și 36 din județele proxime ale Bucureștiului (Dâmbovița, Giurgiu și Călărași).
Având în vedere mediile ridicate, obțănute la admitere de către tinerii candidați, compania a solicitat deja suplimentarea cu patru locuri.
Învățământul profesional dual este acel model de școlarizare profesională organizat după terminarea celor opt clase obligatorii, la cererea companiilor, în calitatea lor de potențiali angajatori. Astfel, în baza parteneriatului existent între ENGIE Romania şi Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din Bucureşti, elevul beneficiază de formare teoretică și practică de la școală și companie, timp de zece luni, în baza unui contract de pregătire practică. Școala asigură resurse umane şi financiare pentru formarea teoretică tehnică, iar compania asigură resursele umane şi financiare pentru formarea practică a elevilor care subscriu pentru această formă de învăţământ, burse şi/sau alte cheltuieli.