Elevii de clasa a IV-a pot descoperi „Aventurile fantastice ale lui Metano și Electro în lumea energiei”

Comunicat de presă

03 mai 20222

În perioada 5 mai – 10 iunie Asociația Hands across Romania, Ministerul Educației alături de ENGIE Romania desfășoară o nouă ediție a programului „Întâlnire cu energia”. Elevii de clasa a IV-a pot descoperi lumea energiei, prin intermediul aventurilor fantastice a două mascote: Metano și Electro. Educația privind tematici precum eficiența energetică, soluțiile de energie verde, protecția mediului înconjurător utilizarea în siguranță a energiei are drept scop dezvoltarea competențelor elevilor de conștientizare a impactului acțiunilor lor și de a acționa responsabil.

Cu ajutorul unei echipe de specialiști în educație, copiii iau parte, într-o sesiune online de 45 de minute, derulată în cadrul orelor de Știinte ale educației, la aventurile fantastice ale lui Metano, o moleculă de gaz creată de către o elevă participantă la prima ediție a programului, în 2007 și ale lui Electro, personificare a atomului de electricitate. Programul vizează transmiterea unor informații legate de tipurile de energie, parcursul gazului natural și al energiei electrice de la extracţie respectiv producție până acasă, economia de energie precum şi sfaturi de utilizare în siguranţă a gazului natural și a energiei electrice.. De asemenea, copiii care vor urma acest modul vor primi broșura programului, care este disponibilă pentru descărcare gratuită pe site-ul companiei la link-ul https://www.engie.ro/educatie/ Astfel, contribuim la pregătirea viitorilor cetățeni bine informați, responsabili și implicați în combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, tranziția către un model de creștere economică sustenabilă, precum și un stil de viață sustenabil.

Un sondaj realizat de BEI în parteneriat cu firma de cercetare de piață BVA[1], în perioada 26 august ‒ 22 septembrie 2021, arată că 88% dintre români consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor zilnice, mai mult cu 11 puncte decât media europeană de 77%; 63% sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte, care să impună schimbări în comportamentul oamenilor; 70% preferă energiile regenerabile pentru rezolvarea urgenței climatice, cu 7 puncte peste media UE de 63%. Datele din acest sondaj au fost colectate după o vară cu fenomene meteo extreme în România și în lume, o vară în care și mass- media a reflectat tema schimbărilor climatice mai mult decât în trecut și a existat o asociere discursivă directă între fenomenele meteo extreme și schimbările climatice.

Peste 80% dintre elevii români participanți la evaluarea PISA din 2018 considerau că protejarea mediului este importantă pentru ei, dar aproape 60% se simțeau incapabili să facă ceva în privința schimbărilor, în timp ce media OECD este de puțin peste 40%

Un studiu realizat recent prin sondaj de Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA)[2], având în principal ca respondenți studenți din București, indică suportul pentru introducerea unor cursuri obligatorii care să trateze problematica schimbărilor climatice în programă. Tinerii susțin în mod semnificativ introducerea unor astfel de cursuri, 49% la ciclul primar, 56% la cel gimnazial și 62% la cel liceal.

Educația poate influența modul în care oamenii interacționează cu mediul înconjurător, prevenind activități cu impact negativ asupra acestuia

« Programul educațional tradițional ,,Întâlnire cu energia’’ răspunde angajamentului nostru de a aduce informații utile elevilor privind sursele de energie, economia de energie, soluții de energie verde, utilizarea în siguranță a gazului natural și energiei electrice și de a contribui la înrădăcinarea unor comportamente responsabile de la vârstele mici căci aceste generații vor fi viitori adulți responsabili față de planeta noastră..Misiunea de a-i forma pe cei mici este a noastră, a tuturor adulților.iar programul nostru vine și în sprijinul cadrelor didactice și părinților cu un conținut educațional de calitate și interactiv, care să-i atragă pe copii spre aceste tematici. », a declarat Amalia Anghel, Head of Corporate Communication&CSR ENGIE Romania.

Părinții care doresc să își înscrie copiii la una dintre sesiunile online, se pot înscrie aici. (formular Google).

Programul „Întâlnire cu energia” se derulează online în perioada x mai – 10 iunie 2022 și face parte din platforma de responsabilitate socială a companiei, ilustrând preocuparea constantă pentru educația . Lansat în 2007 și derulat în parteneriat cu asociația Hands Across România și Ministerul Educației, programul s-a adresat unui număr de peste 45.000 de elevi de clasa a IV-a, din toate județele din sudul țării. Aproximativ 200 de voluntari, angajați ai companiei, s-au implicat până acum în acest program, investind peste 3.500 de ore de voluntariat.

Contact presă Asociația Hands across România:

E-mail : mihaela.sandu@handsacross.ro

Contact presă ENGIE Romania:

Email: birouldepresa@ro.engie.com

[1] EIB (2021). 88% of Romanians feel that climate change has an impact on their everyday lives (11 points above the European average of 77%). https://www.eib.org/en/press/all/2021-398-88-of-romanians-feel-that-climate- change-has-an-impact-on-their-everyday-lives-11-points-above-the-european-average-of-77

[2] Arpad, T. Raport de cercetare privind percepția tinerilor din România față de educația privind schimbările climatice. https://www.rfi.ro/sites/default/files/a3_sondaj_- _raport_de_cercetare_privind_perceptia_tinerilor_din_romania_fata_de_educatia_privind_schimbarile_climatice.pdf

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com