Ustinia a ajuns în România în urmă cu câteva săptămâni, împreună cu copilul și soțul său. Este ilustratoare și pictoriță, îi place în București, dar nu se vede trăind aici pe termen lung, ci tot acasă, la Kiev, pe timp de pace. Altfel, planul este de a se duce cât mai departe de război: în Canada.
Povestea Ustiniei face parte din seria noastră de mărturii ale refugiaților ucraineni despre viața lor din prezent, în căutarea normalului, după izbucnirea războiului cu Rusia.
Cum e România pentru tine?
Îmi plac oamenii, relațiile între oameni, este un oraș foarte verde Bucureștiul. Singurul lucru care nu îmi place este faptul că oamenii fumează pe stradă și trec pe roșu la semafor.
Cum era o zi normală pentru tine acasă, în Ucraina?
Îmi petreceam mult timp acasă cu copilul, mă ocupam de familie și de arta mea. Munceam în domeniul artei, aveam timp să stau cu familia și simțeam că am stabilitate, că pot să-mi îndeplinesc toate visurile.
Mai poți să faci aici ce făceai în Ucraina?
Da, din fericire, pot să muncesc în domeniul meu, tot ce are legătura cu arta, desfășor activitatea online, dar nu mă simt ca acasă. Încă nu înțeleg dacă pot să fiu stabilă aici din toate punctele de vedere. Acum trebuie să o iau de la capăt cu totul, ceea ce este foarte dificil.
Îmi lipsesc prietenii și rudele, mediul în care trăiam cu familia mea, precum și toate activitățile pe care le desfășuram împreună.
Ce visuri și ambiții profesionale aveai acasă?
Visul meu și al soțului meu acasă era să ne dezvoltăm propria afacere, acum ne gândim să facem ceea ce am avut în plan numai că este foarte greu să realizăm asta aici sau orice altă parte.
Ce visuri și ambiții profesionale ai acum?
Îmi doresc să îmi pot îndeplini acest vis antreprenorial și planurile într-o altă țară.
Ce job ți-ar plăcea să găsești?
Orice job din domeniul pe care l-am studiat și pentru care m-am pregătit atâția ani, în domeniul artei.
Care e cel mai greu lucru pentru tine în prezent?
Să ofer copilului meu un viitor stabil și siguranță.
Seamănă acasă din România cu acasă din Ucraina?
Nu este asemănător. Mă simt în siguranță în România, dar România nu este casa noastră, ne simțim străini.
Ce beneficii extra salariale aveai în Ucraina?
Pe lângă venitul lunar constant, uneori aveam și un bonus de 200$ – 300$.
Ce beneficii extra salariale ai avea nevoie acum, în România?
Pentru a avea un trai decent împreună cu copilul și soțul, am avea nevoie să câștigăm lunar între 1.500$ – 2.500$.
De ce ai ales România și nu ai plecat mai departe? Nu e un secret că românii își părăsesc țara…
Am ales România pentru că avem aici prieteni, este aproape de Ucraina și cunoaștem și un pic limba română, deoarece am locuit în Chișinău, iar din 2001 ne-am mutat în Kiev.
Spune-ne o glumă sau o zicală tipic ucraineană.
Bunicul meu avea o vorbă: „Trebuie să faci bine, pentru că răul este mai ușor de făcut. Răul există, iar noi trebuie să ne străduim să facem lucruri bune.”
Povestește-ne o întâmplare amuzantă petrecută în România.
Prima întâmplare amuzantă care mi s-a întâmplat când am ajuns în România: am intrat la o șaormerie, căutam să cumpărăm ceva de mâncare, iar când a trebuit să plătesc, oamenii de acolo au fost amabili și ne-au dat mâncare gratis. Am fost primiți foarte bine, cu multă căldură.
Ce te face fericită în prezent?
Siguranța de aici pentru că am plecat din zona aceea atât de tensionată, ajutorul oferit de români și de statul român. Și sunt foarte fericită pentru că am familia întreagă, adică soțul și copilul. Soțul are mai multe probleme de sănătate și nu a fost înrolat în armată, în război.
Ce nevoi ai pentru a reuși să îți găsești un loc de muncă?
Am nevoie de mai multe relații atât personale, cât și profesionale pentru a reuși să îmi găsesc locul de muncă dorit. O comunitate.
De cât timp îți cauți un loc de muncă?
După șocul prin care am trecut, cu război și bombe peste noapte, avem nevoie să ne revenim puțin (am venit în România de două săptămâni), dorim să ne facem actele, iar dorința noastră cea mai mare este să reușim să ajungem în Canada, cât mai departe de război. Până vom reuși, dorim să stăm în România.
Ce cursuri sau abilități ai nevoie ca să te ajute să găsești de muncă?
Un curs de bază 3D aș avea nevoie.
Ce fel de loc de muncă ar fi ideal pentru tine?
Ideal pentru mine este să-mi fac meseria în domeniul de artă/artistic, astfel încât să pot lucra online din orice țară sau loc în care m-aș afla.